Palmers Vibes

Zajrzyj przez dziurkę do kokosa

Side portrait of attractive young woman drinking coconut juice with her friends sitting in background. Young people relaxing on the beach on summer vacation.

Kokos przeżyje nas wszystkich, skoro najstarsze skamieniałości tego drzewa, jakie odnaleziono pochodzą sprzed kilkunastu milionów lat. Poznaj drzewo życia.

Coco

Powszechnie wiadomo, że słowo „kokos” pochodzi z XVI wieku. Portugalscy żeglarze nazwali tak orzech znajdując podobieństwo naturalnych kropek na orzechu kokosowym z ludzkim grymasem uśmiechniętej twarzy. Jedna z teoria mówi, że owoc zyskał swój międzynarodowy przydomek „coco” dzięki podobieństwu do twarzy małpy. Dziś te zwinne zwierzęta pomagają w zbieraniu owoców palmy. W Indonezji specjalnie się je w tym celu trenuje. Co roku odbywa się także konkurs na najszybciej wspinającą się i zbierającą kokosy małpę.

Sky is the limit

Palmy kokosowe są roślinami uprawnymi. Mierzą wysoko, gdyż przeważnie osiągają wielkość do 30 metrów. Przeciętnie ich liście mają długość (rozpiętość) 6 metrów, i są szerokie na rozpiętość ludzkich ramion – czyli ok 90 centymetrów. Palma, która owocuje około 50 lat rodzi rocznie 50-100 kokosów. Żywotność palmy kokosowej waha się pomiędzy 100 a 120 latami. Kokosy uprawia się głównie w południowej Azji na Archipelagu Malajskim i w Oceanii oraz w Ameryce Południowej.

Palma – drzewo życia

Nam palma kokosowa kojarzy się głównie z egzotyczną wycieczką, ale dla miejscowej ludności palma ma o wiele większe znaczenie. Jak Mieszkańcy Polinezji mawiają: „Kto sadzi kokosowca, ten sadzi naczynia i odzież, jedzenie i picie, dom dla siebie i majątek dla dzieci”. Palma bowiem dostarcza nie tylko wody i żywności, ale także chroni przed deszczem jako dach, włókna służą do wyrobu dywanów, pędzli i lin. Ze skorup wyrabia się naczynia, a słodki sok z kwiatów używa się do wyrobu cukru i alkoholu. Drewno z pnia, to z kolei dobry materiał do produkcji mebli, łódek i instrumentów muzycznych.

Kokos globtroter

Owoc palmy od zawsze miał dziką i wędrowniczą naturę. Samodzielnie pokonując setki morskich kilometrów, docierając do najdalszych zakątków ziemi. Wyobraźmy sobie dojrzały kokos, który naturalnie spada na ziemię. Czasami stacza się w dół plaży, w stronę morza. Podczas przypływu zabiera go woda. Orzech z łatwością unosi się na wodzie, dzięki włóknistej skorupie, która zatrzymuje sporo powietrza. Jeśli wypłynie na otwarte morze, potrafi dotrzeć nawet do Skandynawii.

Niezwykły owoc

Nawet krab palmowy docenia walory smakowe kokosu. Amator kokosu zwykle chowa się w jamce ziemnej, natomiast nocą wyrusza na poszukiwanie orzechów. Podczas gdy człowiek otwiera kokos teoretycznie błyskawicznie, sprytny skorupiak, rozłupuje go, uderzając nim o skałę. Będąc na tej niezwykłej kokosowej diecie, krab żyje przeszło 30 lat.

Znajdujący się w orzechu płyn ma skład niemalże taki sam jak osocze krwi. Podczas II wojny światowej płyn ten był stosowany do transfuzji krwi, kiedy zabrakło jej na froncie. Sterylną wodę kokosową stosowano także jako naturalną kroplówkę. Taki zastrzyk zdrowia natychmiast nawadnia organizm, gdyż woda szybko wiąże się z ludzką krwią i jest łatwo przyswajalna. Musi być jednak dawkowana wprost z kokosa, bo tylko wtedy zachowuje sterylność.

Zajrzyj przez dziurkę do kokosa

Tropikalne wybrzeża pełne orzechów kokosowych, to przede wszystkim raj dla zdrowia. Kokos jako kopalnia zdrowia spokojnie mógłby zastąpić aptekę. Jest dobrym źródłem tłuszczu, białka i cukru, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Mleko kokosowe jest bogate w aminokwasy i witaminę C. Zapobiega chorobom wątroby, zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni przed osteoporozą, poprawia trawienie oraz pracę jelit. Dzielnie wspomaga nasz metabolizm, a nasze tkanki leczy i regeneruje.

W samym sercu kokosa znajduje się sterylna woda, która ma takie właściwości jak napój izotoniczny. Zawiera taki sam poziom elektrolitów jak nasza krew i więcej potasu niż banany. Po intensywnym wysiłku sportowym, jest najlepszym sposobem na szybką regenerację naszego organizmu. Kokos ma też inne drogocenne właściwości. Tkwi w nim odmładzającą moc. Składniki zawarte w eliksirze młodości opóźniają procesy starzenia się skóry, a przez to dłużej zachowujemy blask oraz zdrowy i młody wygląd naszej skóry. Dlatego pełny sił witalnych olejek kokosowy powszechnie stosowany jest w kosmetyce, głównie do produkcji kremów i specyfików do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów.